Gratis verzending vanaf €25,-

Deel 1: De ontstaan geschiedenis van Sun Jaroen Thai Specialty koffie

De voormalige koning Bhumibol van Thailand heeft vaak bergstammen bezocht die in de bergen leven.  Hij wist dat deze mensen een arm bestaan hadden. Ze teelden verschillende gewassen zoals rijst maar ook werd er opium verbouwd.  Het aanplanten van deze gewassen zorgde echter voor ontbossing.

Het verbouwen van opium had een nadelige invloed op de economie, maatschappij en de natuur.  De koning wilde ook wat doen aan de armoede van de bergstammen. Verder bracht de gescheiden teelt schade toe aan de bossen, water en land.  De koning zette dan ook in 1969 het Koninklijke project op later het Royal Project Foundation genoemd.

De koning besloot dat de opium plantages vervangen diende te worden door Arabica koffie. Van de koffieopbrengst konden de bergstammen dan in hun levensonderhoud voorzien, kon de economie worden verbeterd en het verbouwen van koffie bracht bovendien geen schade toe aan de natuur.

image00018-14
image00024-7

Sun Jaroen wordt ook wel geschreven als San Charoen en is een klein dorp gelegen in de bergen van de provincie Nan in Noord Thailand. Hoger in de bergen ligt doi Sun Jaroen.  Zo n 120 families produceren er koffie. Er werken zo n 160 families op de koffieplantage doi Sun Jaroen.

De Sun Jaroen koffie die ik heb ontdekt wordt geproduceerd door de familie Lertwarayuth.  De heer Lertwarayuth heeft een dochter en een zoon en is dorpshoofd geweest van het dorp Sun Jaroen.  

Vanaf 1977 werd de Arabica boon in vele werelddelen en landen geïmporteerd zoals Centraal Amerika, Zuid- Amerika, Afrika en India en ook in Thailand. Eerst werd er geëxperimenteerd bij Khun Chang Khian. Bij dit instituut in Chiangmai vindt landbouwonderzoek plaats. De Arabica koffieplant werd in veel verschillende gebieden aangeplant. Veel gebieden hebben dan ook uitstekende omstandigheden waarbij de Arabica koffieplant kan groeien zoals juiste hoogte, temperatuur, bodem en klimaat.

De Royal Project Foundation is een persoonlijk project van majesteit koning Bhumibol en prins Bhisidej Rajani.  De naam van het project was in het begin: “Het Koninklijk Project voor bergstammen”. Er waren veel vrijwilligers van diverse universiteiten en instituten.  Velen van hun waren onderzoeker van verschillende departementen en kwamen de foundation te hulp. In het bijzonder deden ze onderzoek naar welke gewassen geschikt waren om aan te planten in plaats van opium.  

We zijn nu 50 jaar later en veel bergstammen zijn koffieboer en verdienen hun geld met het produceren van koffie. Koffie is een belangrijk gewas dat verbouwd wordt en zorgt voor verbetering van de levensstandaard van de koffieboeren.  Ook zorgt het verbouwen van koffie voor het behoud van natuurlijke bronnen en een duurzaam milieu. De koffie wordt namelijk duurzaam verbouwd.

Volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven van deze evenementen.

Terug naar alle blogs klik hier

nl_NL
×

Leuk dat je er bent!
Klik op het icoontje en je kunt gelijk een whatsapp gesprek beginnen.

× Hoe kan ik je helpen?