Gratis verzending vanaf €25,-

De ontstaangeschiedenis van Sun Jaroen Thai Specialty koffie deel 2

De top van de berg   Suan Ya Luang is het thuisland van de bergstam Mien die  destijds zijn geëmigreerd vanuit Zuid China.  Op de top van de berg Doi Suan Ya Luang ligt de koffieplantage Sun Jaroen. De koffie van Thai Specialty Coffee is hiervan afkomstig.

De berg Suan Ya Luang ligt op 1600 meter hoogte boven de zeespiegel. Het heeft een koel klimaat en was erg geschikt om opium te verbouwen. De dorpsbewoners plantten opium en opium werd het belangrijkste gewas en was tevens hun bron van inkomsten. 

Suan Ya Luang is in 1989 door de zogenaamde Bergstam Ontwikkeling- en Welzijns Centrum van Nan uitgekozen om in plaats van opium koffie te gaan verbouwen in het gebied Doi Suan Ya Luang. Boeren van de bergstammen uit dit gebied werden geselecteerd om  de productie van koffie te gaan bestuderen aan het Ban Huay Kaew Bergstam Ontwikkeling- en welzijnscentrum in Chiangrai. Veel boeren van de bergstam Mien uit het dorp Sun Jaroen waren daarin geïnteresseerd en wilden graag koffie verbouwen.  Ze collecteerden geld om koffiezaden te kunnen kopen voor cultivatie . Ook maakten ze een plan  voor een project om koffie aan te planten.  De bergstam kreeg ook advies van het  ontwikkeling- en welzijncentrum  op welke wijze ze het beste koffie kunnen verbouwen.

dorp Sun Jaroen
coffeesample

Op deze wijze veranderde het gebied  voor de productie van opium in een gebied waar koffiestruiken groeien voor koffieproductie. Om de kwaliteit van hun koffie te verbeteren worden de koffieboeren  daarin ondersteund  door de heer Lertwarayuth. Hij heeft  namelijk veel kennis en ervaring met de productie van koffie.  Hij stimuleert de lokale gemeenschap tot op de dag van vandaag om koffie te gaan verbouwen.  De koffie van Thai  Specialty Coffee is ook afkomstig van koffieboer Lertwarayuth en zijn gezin. 

Het dorp Sun Jaroen fungeert als rolmodel voor het verbouwen van  koffie in veel koffiegebieden in Nan, bijvoorbeeld Bor Kluea, Thung Chang, Pua en district Na Noi.

Het dorp Sun Jaroen heeft het grootste koffiegebied in Nan met als grootte 545 hectare.

De koffie uit Nan heeft een goede kwaliteit vanwege de uitstekende klimatologische omstandigheden. Het is het gehele jaar relatief koel, met een juiste luchtvochtigheid en een goede bodem.

Tegenwoordig wordt koffie uit Nan verkocht op de lokale markt en in koffiebars in Thailand en is een Specialty Coffee.

De  heer Lertwarayuth wil de kwaliteit van de koffie uit Nan verder verbeteren . De rijpe koffiebessen worden met de hand geselecteerd. Op deze wijze kunnen de koffiebessen met de juiste rode kleur en die niet zijn aangetast door de natuur worden uitgekozen.  Voor de productie van de  koffie worden verschillende procestechnieken gebruikt zoals fully washed, natural en honey.  Elke gebruikte procestechniek geeft de koffie uit Nan een eigen karakteristieke smaak.

Volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven van deze evenementen.

Terug naar alle blogs klik hier

nl_NL
×

Leuk dat je er bent!
Klik op het icoontje en je kunt gelijk een whatsapp gesprek beginnen.

× Hoe kan ik je helpen?